Kuulin tässä muutama päivä sitten vitsin, joka meni suunnilleen näin:
Mies ja nainen olivat sopineet tapaavansa, kunhan jääkiekkomatsi loppuisi. Nainen nouti miehen ja he menivät ravintolaan illalliselle. Mies oli hyvin vaitonainen. Nainen yritti keskustella, mutta miehestä ei irronnut mitään. Illalla, miehen jo nukahdettua nainen kirjoitti päiväkirjaansa: ”Mieheni oli tänään illallisella hyvin etäinen, en saanut häneen yhteyttä. Hän sentään vastasi vihdoin kotona rakkauden osoituksiini ja rakastelimme. En silti tiedä mitä tehdä. Minusta tuntuu, että suhteemme on tulossa loppuunsa. Elämäni on kriisissä.”  Ja ote miehen päiväkirjasta samalta illalta: ”Jokerit hävisi. Vitutti, mutta sainpahan pillua.”

Niin. Tämä oli siis vitsi. En tiedä, mitä vikaa minussa on, mutten aivan ymmärtänyt sitä. Totta kai huomaan ironian piikin osoittavan naisten tapaan hössöttää ja ylireagoida pieniin asioihin.. Mutta.
Jos vituttaa niinkin yksinkertainen, mutta epäilemättä suuri asia, kuin lempijääkiekkojoukkueen häviö, miksei sitä voisi sanoa kauniisti ja suoraan ÄÄNEEN.

Ihminen eroaa muista eläimistä siinä, että meillä on ainutlaatuinen kyky tuottaa puhetta ja luoda kielellistä kulttuuria. Osaamme ilmaista niin mennyttä kuin tulevaakin. Pystymme myös käsittelemään kielen avulla sellaisia asioita, joita ei fyysisesti ole olemassa. Kykenemme ilmaisemaan kielen kautta tuntemuksiamme.
Minusta kansakuntamme käyttää tätä kykyä aivan liian heikosti. Aliarvostettu voimavara, sanoisin.

Niin. Naisia usein syytetään ylireagoinnista. Sanotaan myös, että naisen mieltä on vaikea lukea. Voi olla, että naiset ilmaisevat toisinaan asiansa turhankin epäsuorasti. Mutta toisaalta, kun nainen sanoo asiansa suoraan, kutsutaan sitä nalkuttamiseksi.
Miehet taas ovat tunnettuja yksinkertaisesta ilmaisustaan, tai toisinaan ilmaisun vähyydestä.
Naiset analysoivat tunteitaan enemmän ja osaavat puhua niistä moniulotteisemmin. Naiset lukevat herkemmin pieniä vihjeitä ja toisinaan tämän kykynsä ansiosta menevät niin sanotusti metsään. Ylireagoinnin puolelle.

Minun ideaalimaailmassani tätä vitsiä ei olisi olemassa. Mies olisi sanonut vaimolleen, mikä harmittaa ja nainen olisi antanut hellyyttä. Sillä olisihan mies jo aiemmin kertonut, kuinka innokas jääkiekkofani hän on ja nainen, miehensä tuntien olisi tiennyt, kuinka syvältä tämä tappio kouraisi.
Ja mies olisi tuntenut itsensä maailman onnekkaimmaksi kaveriksi ja palkinnut vaimonsa aamulla hellillä suudelmilla ja yhteenkuuluvuuden tunne olisi näin vain vahvistunut.

Miehet sanovat, etteivät voi ymmärtää naisia, sillä he eivät osaa lukea ajatuksia. Naisten on siis puhuttava yksinkertaisemmin ja keskityttävä enemmän itse asiaan.
Naiset taas sanovat, että he eivät voi ymmärtää miehiä, sillä vaikka he kyllä osaavat toisinaan lukea ajatuksia, on tässä toiminnassa virhemarginaali harmittavan suuri. Miesten on siis puhuttava. Sanottava yksinkertaisesti mitä mielen päällä on.

Yksinkertaista?
Miksi emme yrittäisi? Edes kerran.
Miehet ovat Marsista ja naiset Venuksesta, mutta kuulumme kuitenkin samaan aurinkokuntaan. Välissä on vain Maa, jossa elämä tapahtuu.